Welkom op
WorldTrip
Home
Login
Lid worden
Voorbereiding
Waarom op reis?
Wie zijn wij?
Voorbereiding
Gezondheid
Route
Landen
Links
Status Nu
Planning
Paklijst
De Reis
Foto Album
Hoe is t?
Thailand
Maleisie
Singapore
Australie
Nieuw Zeeland
Nederland
Laos
Cambodja
Vietnam
Ecuador
Griekenland
Extra
Suggesties
Chat
Gastenboek
Website
Wisselkoers
Statistieken
Contact

Languages
Kies interface taal:


Hits

Maleisie: Sarawak en Sabah- Orang Utans & overleven in de jungle
Geplaatst op Wednesday 27 August - 07:43:33 07:43 uur door Addy&Niki

Maleisie ORANG UTAN!!!!!!! Zo, ook goedemorgen! Het is 6.00 uur in de ochtend als we worden gewekt door Lan, in onze primitieve hut midden in de jungle.

Na Singapore met een westers sfeer, is het Borneo wat zijn natuurschoon laat zien. Met een binnenlandse vlucht van Malyasia Airlines vertrekken we om 1020 uur vanaf Johor Bahru naar Kuching, even wachten op de bus, en we staan weer op de stoep bij het volgende guesthouse. In dit geval is het B&B Inn, de kamers zijn basic, maar ok. We hebben geluk, want hij heeft geen 2 persoonskamer meer, alleen een 4 persoons, die we voor de 2 persoons prijs mogen bezetten. Prima deal, we hebben de ruimte!

Kuching

De volgende dag is het de wekker (telefoon) die ons wakkerschut om de orang utans te gaan vinden. De bus van 7.00uur neemt ons mee naar Semenggoh waar een Orang Utang Rehabilitatiecentrum is. In de bus stappen nog 3 engelse vrouwen in die met de VUT zijn. Gezamelijk lopen we het pad naar de voederplaats. Daar aangekomen blijken we de enige te zijn. Het duurt even voor we geritsel boven ons horen, en niet veel later zien we de eerste 2 Orang Utans! Een moeder met baby en een peuteraap. Geweldig om deze grote apen door de bomen te zien bewegen. Met een brul die de Orangs doet bewegen naar het platform, komt er een man met 2 emmers met bananen aanlopen. Voor hij bij het voederplatform is, hangen er al 2 orangs boven zijn hoofd. De bananen worden verdeeld over het platform waarna de Orangs gewillig de bananen komen halen. Helaas werd er een toeristentourbus gedropt, met veel mensen die geen besef hadden wat ze voor natuurschoon voor hun ogen zagen, waardoor de sfeer wel wat minder werd. Na een half uur was het schouwspel over, en waren de apen voorzien van het voedsel, hoewel er nog ??n een geslaagde poging deed om van een domme toerist (lees dan ook even de borden) een koekje af te pakken. Terug bij de bushalte, waar de bus om 10.00uur zou komen, wachten we gezellig praten met de 3 dames op de bus. Een uurtje later en even vragen bij het park, bleek er helemaal geen 10.00uur bus te zijn. Nee, deze komt meestal om 11.30uur langs... Oke...wachten we toch even...

S'middags bezoeken we het Sarawak museum op aanraden van anderen. Een mooi museum, met veel uitleg over de lokale bevolking, met hun lange uitgerekte oorlellen en tradities. Ook is hier een longhouse nagebouwd, wat een indruk geeft hoe de mensen hier leven in de natuur.

Bako National Park. We zijn eigenlijk wat te laat om een grote wandeling te doen, maar een korte goedgekozen wandeling moet ook voldoende plezier geven. Dat blijkt na een half uurtje door de jungle zwoegen ook wel, de eerste proboscis Monkey schrikt van die 2 blanke toeristen en vlucht in de bomen. Prachtige apen zijn het met hun gekke neuzen. Bij de lokale bevolking staan ze bekend als de Orang Belanda, en Belanda betekent Holland! Ze denken zeker dat we lange neuzen hebben?? Na het spotten van een aantal watermonitors (grote lizzards) kan onze dag niet meer stuk. Op de markt in Kuching maken we nog wat foto's van vis en groente waarna we over de boulevard terug lopen naar onze slaapplaats.

Kota Kinabalu

Na een Harry Potter ochtendje (jaja, ook wij lezen ze nu), stappen we weer in bij Malyasia Airlines, met als volgende stop Kota Kinabalu (KK). Tegen de avond komen we aan en gaan via een omweg (dank aan Lonely Planet, die niet echt zijn best heeft gedaan op Maleisie (sorry ook wel eens even klagen)) aan bij ons nieuwe guesthouse. Die avond puzzelen we de 11 dagen Sabah zo in elkaar zodat het mogelijk moet zijn om alles te doen wat we willen doen hier.

Een daggie rust tussendoor op het strand van het eiland Manukan, is fantastisch. We maken de fout die je in elke reis wel een keer maakt: verkeerd instappen tegen te veel geld. Maar goed, het is nog niet heel veel en voor we het weten liggen we met duikbril en snorkel op naar de meest prachtige vissen te kijken. Niki schrikt even van een meter lange dunne vis die ook even een kijkje komt nemen. Ja, je ziet ook niet dagelijks zo veel vis om je heen.

Uncle Tan

Na 6 uur bus met de nodige film, stappen we het kantoor van Uncle Tan binnen. Even zijn we overmeesterd door de hoeveelheid mensen en de chaos van het kantoortje. We komen tot rust op een stoel met de beschrijvingen van de activiteiten in onze handen. We gaan 2 nachten en 3 dagen de jungle in. Met een "We are not the Hilton Hotel" wordt duidelijk gemaakt wat ons te wachten staat. Modder & ratten zijn niet zo uitnodigd, maar de grote hoeveelheid wilde dieren en het heerlijke eten des te meer. Die middag worden we weggebracht met een minibusje naar de plaats waar we het speedbootje in mogen. Het avontuur gaat beginnen. Langs de oevers van de Sungai Kinabatangan zien we veel proboscis apen, makaken, hornbillvogels, snakebirds(vogel), alvoorts we aankomen in het camp.

Hut

Net uit de boot stappen we de modder in waarna Nick ons onze hut wijst. Hut betekent dus ook echt hut. Er ligt een matras op de grond, er hangt een muskietennet op en we hebben kussentjes. Een deur hebben we niet, even als de voorkant van de hut, die alleen maar een meter hoog is. Daarboven is het open. Echt in de open lucht slapen. Lan, een 'Borneoman' van 23 jaar, runt het camp. Hij geef ons een briefing over wat ons te wachten staat en wat we allemaal wel en niet kunnen doen. Het belooft veel goeds. Die avond gaan we op nachtsafari, met 2 boten met ongeveer 15 man sterk, gaan we met zoeklicht van wal. Net buiten ons camp zien we een prachtige bruine uil, die gewillig blijft zitten voor een foto. Ook een aantal rode vogeltjes kunnen we benaderen tot op een halve meter. Geweldig zoals ze gewoon blijven zitten. Dan komt het onweer dichter bij. Binnen 2 minuten hebben we niet alleen water onder de boot, maar ook er boven! Terug naar het camp, einde safari.

's Nachts slapen we met de oordoppen in. Het voedsel moet worden opgeborgen in een metalen blik, want als je het in je tas laat zitten knagen s'nachts de ratten je tas open om het voedsel te bemachtigen. 's Nachts doet addy zijn oordoppen nog even uit en het is prachtig om de oerwoud geluiden te horen, maar de gedachten dat het allemaal op een meter naast je kan zitten en jij ziet het niet, brrr, doppies weer in.

Orang Utans

ORANG UTANS!!!! ORANG UTANS!!!! Het is even over zessen als Lan ons wakker maakt. Er zijn Orang Utans gespot aan de andere kant van het meer. Wie ze wil zien moet snel zijn, de boot gaat over 2 minuten weg. Lenzen in, broek aan, camera mee... heb ik alles??? Ach wat... Orangs!! Even later staan we met slapers in de ogen te zoeken in de boomtoppen, en ja daar beweegt wat..... Orangmoeder met baby. Ons geluk kan niet op. Er slingert ook nog een peuter Orang voorbij.... Wat is de natuur hier prachtig. Het lijkt wel een open Zoo. Gelijk na de Orangs gaan we op ochtend safari. Ja, inderdaad zonder ontbijt of tandenborstel gezien te hebben. Even als de dag er voor is de boottocht vol natuurschoon, meer apen laten zich zien, reigers en andere vogels komen bij zonsopkomst voorbij. We doen een poging om de olifanten te vinden die de dag er voor gezien zijn door een groepje. Helaas komen we niet veel verder dan olifantenpoep en veel muggebulten.

Om 10uur gaan we met Nick de jungle in voor een wandelsafari. Hij toont ons een aantal rupsen die naar anijs ruiken (heel vreemd), spinnen kruisen onze weg. Nick wijst ons op bomen die giftig zijn, waarna we naar 1,5 uur weer bij het camp aankomen.

Luieren en het kaartspelletje spoons (lepels)(wie snapt hoe het werkt mag het zeggen, het duurde bij ons ook even, maar het is erg leuk), en een civet cat die de keukenresten opruimt, brengt ons bij het einde van deze dag.

De ongemakken van een wereldreiziger

ELEPHANTS!!!!!!!! Ja hoor, het is 4.30uur ! echt half vijf 's ochtends dus. We gaan nog een poging doen om de olifanten te spotten. Een lange boottocht en helaas geen olifanten brengt ons bij een afgelegen dorpje met longhouses. Hier wordt bij Addy de nood te hoog. Zit je dus in een speedbootje met 10 man, stopt de boot bij een krakkemikkig piertje met een raar gammel houtenhokkie er op. Zo goed als open. Ad naar binnen, WC is van het type: maak-een-houten-vloertje-en-laat-een-plankje-weg. Moet je dingen gaan doen die moeten, die je eigenlijk daar niet wilt doen, veel gegiebel buiten... . ach je hebt het zo slecht nog niet in Nederland..... De ongemakken van een wereldreiziger op Borneo.

 
Opties

Printervriendelijke pagina  Printervriendelijke pagina||Stuur dit verhaal naar een kennis  Stuur dit verhaal naar een kennis