Welkom op
WorldTrip
Home
Login
Lid worden
Voorbereiding
Waarom op reis?
Wie zijn wij?
Voorbereiding
Gezondheid
Route
Landen
Links
Status Nu
Planning
Paklijst
De Reis
Foto Album
Hoe is t?
Thailand
Maleisie
Singapore
Australie
Nieuw Zeeland
Nederland
Laos
Cambodja
Vietnam
Ecuador
Griekenland
Extra
Suggesties
Chat
Gastenboek
Website
Wisselkoers
Statistieken
Contact

Languages
Kies interface taal:


Hits

Australie: Kakadu National Park & Katherine
Geplaatst op Thursday 18 September - 09:41:17 09:41 uur door addy&niki

Australie Vele kilometers, rood zand, kakatoes, wetlands, kangaroo's, Aboriginals - The Outback van Australie.

Kakadu

Na een dagje regelen in Darwin voor de auto en shoppen in een winkelcentrum gaan we weer op pad naar natuur. Afstanden in Australie zijn niets vergeleken bij Nederland. 300km rij je hier gewoon even van plaatsje A naar B met vrijwel niets er tussen. Zo ook van Darwin naar Kakadu, na 3 uur tuffen met een gangetje van 120km/u staan we in Jabiru. Een plaatsje wat we in Nederland een gehucht noemen, het is hier dan ook pas sinds 1980. Aangelegt voor de nabij gelegen Uranium mijn. Een beetje tegenstrijdig en ook niet geliefd bij het park management.

We rijden de camping op en ja wel we komen Chris en Mariel weer tegen. Samen hadden we Mount Kinabalu al beklommen en zij reizen zo'n beetje dezelfde route als wij. We bezoeken het Bowali Visitors Centre, waar we een beetje leren over de natuur en iets over de Aboriginals (Abo).

Arnhemland

Om Arnhemland in te kunnen (dit ligt naast Kakadu, maar is geen Nationaal Park meer maar is Aboriginal land) moet er toestemming worden verkregen door de eigenaar van het land. Dit is voor een toerist het eenvoudigst te regelen door met een toer mee te gaan. Twee Operators hebben hiervoor een permit om het gebied in te kunnen. We gaan vandaag mee met Arnhemlander. Met 8 mensen worden we meegenomen in een 4WD busje. De gids is Justin, een Abo. Na een oversteek door de east alligator river komen we in Arnhemland. De eerste stop is bij een billabong (wat??? ja, een billabong. Even uitleggen: een meertje wat overblijft nadat een rivier droog komt te staan). We zien een aantal pelikanen en op de omliggende rotsen zijn tekeningen te zien van Abo's. Sommigen van deze tekeningen zijn 50.000 jaar oud, anderen slechts enkele tientallen jaren. Justin vertelt bij de meeste tekeningen het verhaal er achter. Na nog een aantal van deze 'sites' komen we aan in Oenpelli. Dit is een Abo Communie (klein dorpje zeg maar). Hier komen we bij een echt artcentre. Op de grond met een stukje gras zitten de artisten te schilderen. Met toestemming mogen we een foto maken. Dit heeft een reden, na de dood mag doorgaans van een Abo zijn foto en naam een aantal jaren niet worden gebruikt. Vandaar even vragen. We hebben een fantastische lunch bij een billabong. Zoals bij alle billabongs krijgen we hier ook de waarschuwing niet te dicht bij te komen i.v.m. de crocs. Een japanner is weer iets te enthousiast met fotograferen (wanneer zijn die gasten dat niet!), en gaat op een halve meter afstand staan. Wij zien al beweging in het water. Gelukkig waarschuwen we hem op tijd en is het geen japans eten voor de croc. Justin geeft ons tijdens de lunch uitleg over de didgeridoo (muziek instrument van Abo's. Gemaakt van een uitgeholt stuk boomstam). Daarbij demonstreert hij het gelijk op zijn eigen didgji. Middels een speciale ademhalingstechniek kan je een constante stroom lucht in de didgji blazen zodat het muziek wordt. Geweldig om te zien en horen. Dames mogen helaas niet blazen, want volgens de Abo cultuur worden ze dan zwanger. Niki neemt het zeker voor het onzekere en laat het blazen aan Ad over. Die krijgt er een korte pfffhhttt uit en dat is het dan. Toch moeilijk zo'n blaasboom te bespelen. Naast de prive les didgji, vertelt Justin ons deze dag veel over zijn cultuur en mensen. Heel indrukwekkend en leerzaam om te zien hoe deze mensen met de natuur om gaan.

Middels een aantal andere sites met tekening keren we terug op de camping. Het landschap is erg indrukwekkend en de artsites ook. Absoluut de moeite waard deze toer.

Vliegen

Als we dan toch gek aan het doen zijn, dan maar gelijk echt goed. We gaan Kakadu en Arnhemland vanuit de lucht bekijken. 7.30 uur staan we op het kleine vliegveldje van Jabiru. Nog niemand aanwezig. Na een 10 minuten komen er 2 piloten aanlopen die een inspectie beginnen aan hun vliegende zeepkisten. Cesna's met zitplaats voor 3 passagiers. Voor we aan boord mogen worden we eerst gewogen want we willen niet eindigen als een vliegtuig naar Turkije die in Groningen opstijgt. In het gras achter de startbaan. Gelukkig valt het mee. We mogen de lucht in. Na een snelle start gaan we van de grond en kiezen het luchtruim. Over de East Alligator River vliegen we naar het noorden. Om alles goed te kunnen zien gaat het vliegtuigje van links naar rechts onder een hoek van 45 graden. Krokodillen van wel 5meter liggen op de zanderige oevers van de rivier te zonnen. Vogels vliegen verstoord op van de wetlands. Een prachtig uitzicht. Na 45 minuten zijn we even niet meer zo 'impressed' van uitzicht maar zien we beiden groen van de misselijkheid. De piloot trekt net optijd de verfrissende luchtgaten open en het zakje kan weer worden opgeborgen. De rest van de ochtend hebben we nodig om bij te komen van de vlucht.

Aan het eind van de middag rijden we naar Ubirr. Een kleine 50km verder op staan we dan bij een schitterend uitzichtpunt. Onder ons zitten kakatoe's te spelen, er hoppen een aantal kangaroo's weg en het uitzicht naar de zon is over een stuk prachtig stuk wetland (grasland met water, moerassig). Vele soorten vogels verzamelen hier. Een Ranger vertelt iets over de omgeving en we zien de mooiste zonsondergang ooit (voor ons dan!).

Yellow waters

Elke dag staan we hier om 700uur op. Niet dat we zo fanatiek zijn, maar het wordt gewoon te warm in de tent om er nog langer in te blijven. Snel inpakken en opweg naar Nourlangie Rock. Hier beklimmen een heuveltje en hebben een mooi uitzicht over de omgeving. Na 500m rijden staan we bij een billabong met veel vogels. We wandelen er om heen en dan wordt het tijd om het zwembad op te zoeken. Niet dat we zo 'lui' zijn, maar het is simpelweg te warm. Tegen 10.00 uur loopt de temperatuur al op tot boven de 30 graden. Rond het middaguur topt deze bij 38 graden!!! Het zwembad ligt dit keer op de camping bij Cooinda.

Cooinda omdat we daar Yellow Waters willen bezoeken. Yellow Waters is een aaneenschakeling van billabongs om een rivier heen. Met een bootje worden we vervoerd door deze schitterende wetlands. Veel vogels laten zich gewillig fotograferen. We zien een jabbaru (grote vogel) een vis vangen en deze vervolgens spiezen met zijn snavel. Een krokodil ziet er ook we wat in en sluipt naar de vogel toe. Gelukkig voor hem ziet hij deze op tijd en maakt zich uit de voeten met vis. De natuur; eten en gegeten worden. Direct na de tocht rijden we naar Katherine. 250km later rijden we de camping op. 1 tent en je raadt het al, Chris en Mariel. Gezellig bij het zwembad en in de avond met een wijntje voor de tent met zijn viertjes. Het leven van een wereldreiziger is zo slecht nog niet.

Katherine Gorge

Om de hitte voor te zijn staan we om 8.00 uur al bij het visitors centre van Katherine Gorge. De wandeling hebben we al snel gepland. We lopen nog maar 5 minuten of er hopt een kangaroo weg. Leuke beesten zolang ze niet op de weg hoppen. Wederom een mooie wandeling, het wordt saai, maar het is wel zo, langs een rivier die omgeven wordt door hoge rotsen.

De volgende dag vertrekken we opweg naar Alice Springs. Dit is niet zo maar een klein stukje, maar 1200km verder op. De eerste dag rijden we naar Tennant Creek. Om daarna via Devils Marbles (grote rotsen die er uitzien als giga knikkers in de middle of nowhere) naar Alice Springs te gaan. Ook rijden we nog door een plaatsje dat ook op de kaart van Australie wilt komen. Zij zijn dan ook No. 1 UFO town of Australia! Geweldig om 4 huizen te zien met alien-tekeningen er op. Toch nog een beetje spanning op deze kaars rechte eindeloze wegen.

Inmiddels zijn we aangekomen in Alice Springs. Midden in Australie. Hierover later meer.....

 
Opties

Printervriendelijke pagina  Printervriendelijke pagina||Stuur dit verhaal naar een kennis  Stuur dit verhaal naar een kennis