Welkom op
WorldTrip
Home
Login
Lid worden
Voorbereiding
Waarom op reis?
Wie zijn wij?
Voorbereiding
Gezondheid
Route
Landen
Links
Status Nu
Planning
Paklijst
De Reis
Foto Album
Hoe is t?
Thailand
Maleisie
Singapore
Australie
Nieuw Zeeland
Nederland
Laos
Cambodja
Vietnam
Ecuador
Griekenland
Extra
Suggesties
Chat
Gastenboek
Website
Wisselkoers
Statistieken
Contact

Languages
Kies interface taal:


Hits

Australie: De Outback uit, de Great Barrier Reef op.
Geplaatst op Thursday 02 October - 03:33:49 03:33 uur door addy&niki

Australie Verder de outback in, en dan een heeeeeeeeel lang stuk terug naar de oostkust voor het Great Barrier Reef....

Alice Springs

Na de belevenissen in Kakadu rijden we de outback door met onze Ford Falcon. Rijden is ook echt rijden, want 500km is hier nix. Je komt heel af en toe een roadhouse tegen met een pomp en wat levensmiddelen en voor de rest is er... niets! Alice Springs is een wat groter stadje in het midden van Australi?. We genieten volop van dit levendige stadje met winkelstraatjes en zelfs een bioscoop. We bezoeken de Flying docters omdat dit toch wel heel typisch is voor Autrali?. Veel mensen die in de Outback wonen, ver van de 'bewoonde wereld', zijn voor medische hulp afhankelijk van de Flying Docters. Deze zogenaamde farms hebben dan ook vrijwel allemaal een eigen landingsbaan.

De volgende dag willen we eigenlijk door rijden naar Ayers Rock, maar Chris en Mariel (Ja, echt die Nederlanders die we overal tegenkomen) vertellen ons dat er die dag Henley-on-Todd is. Dit is echt HET evenement van het jaar in Alice Springs. Er worden bootraces gehouden in de rivier de Todd. Deze rivier staat echter een groot deel van het jaar droog, dus wordt er geraced met bootjes waar de bodem is uitgehaald. Een groepje mensen rent dan met het bootje door de rivier en wie het eerst over de finisch is wint de race. We zien van alles voorbij komen, van zeilbootjes tot kanovaarders. Volgens de commentators een uniek evenement in de wereld (er is ook geen land/stad zo gek om dit te organiseren...) De races worden afgesloten met een battle tussen verschillende schepen waarbij het een sport is om zoveel mogelijk viezigheid naar je tegenstander te gooien. We sluiten de avond af door gezellig met Chris en Mariel uit eten te gaan in het plaatselijke eetcafe/saloon.

Ayers Rock

Het wordt echt tijd om verder te rijden naar Ayers Rock. Na een trip van 440 kilometer komen we aan in Uluru nationaal park (waar Ayers Rock in ligt). Natuurlijk willen we meteen de bekenste rots van Australie zien. Fanatiek besluiten we om eerst helemaal om de rots heen te lopen (10 km) voordat we de zonsondergang gaan bewonderen. het is echter 37 graden die middag en na een aantal kilometer lopen is het de keuze tussen verder lopen en de zonsondergang missen of teruggaan. We besluiten het laatste en zetten onze auto op de aangegeven plaats om de zonsondergang over Ayer Rock te bewonderen. We zijn niet de enige die dit bedacht hebben want er staan ontzettend veel auto's en mensen, het is dringen voor een mooi plaatsje om foto's te maken van de rots die langzamerhand van kleur veranderd van oranje naar diep rood. Prachtig. Wij zijn tenslotte niet voor niets op wereldreis, dus de volgende dag staan we weer voor dag en dauw op om naar de Olga's te gaan. Dit zijn rotsformaties op 50 km afstand van Ayer Rock. We lopen een prachtige wandeling "Valley of the Winds" tussen de rosten.

Kings Canyon

We rijden die zelfde dag nog door naar Kings Canyon (grote kloof tussen hoge rotsen). Een autorit van 470 kilometer door een mooi landschap. Bij de Kings Canyon lopen we wederom een prachtige wandeling (we worden nog eens fit...) van drie uren. Deze wandeling gaat na een stijle klim vlak lang de kloof. Om 10 uur zit het zware werk er al weer op en is het tijd voor wat rust en we zwemmen en zonnen wat bij het zwembad van de camping.

De grote oversteek...

We hebben alles gezien wat we willen in de Outback (Northern Territory) en daarom zullen we de komende dagen in de auto vertoeven om de grote oversteek (2000 km) te maken naar de oostkust. Onze bestemming is Townsville. Vanaf Kings Canyon reizen we de eerste dag terug naar Alice Springs. We slaan de nodige 1 pans gerechten in om ons de komende dagen te kunnen redden op ons campinggaspitje. We rijden de volgende dagen via Tennant Creek naar Julia Creek en komen uiteindelijk na 4 dagen rijden aan in Townsville. Onderweg zien we....... helemaal niets!!!! Grote uitgestrekte dorre vlakten vormt ons uitzicht deze dagen. We zien heel veel kangaroe's.....dood langs de weg. We komen tot de conclusie dat we er meer dood hebben gezien dan levend (levende kangaroe's: 4). Als snel komen we op een andere conclusie: een dode kangaroo stinkt meer dan een levende! Bij ieder roadhouse langs de weg wordt natuurlijk even gestopt voor de nodige waterijsjes en benzine want het volgende roadhouse kan weleens 260 km verderop zijn, met daartussenin, je raadt het al....helemaal niets! Niet vergissen, maar het grootte niets is wel schitterend mooi. Waar in Nederland (Europa?) kan je nu een half uur rijden zonder tegenligger om dan te stoppen in complete stilte... geweldig.

Townsville

We zijn in Townsville natuurlijk om de Great Barrier Reef te bezoeken, maar eerst rusten we een dagje uit om bij te komen van de lange reis. We liggen heerlijk aan het strand en volgens Australische traditie: "put some meat on the barbie mate!" Oftewel we genieten van een heerlijke barbeque, alles smaakt heerlijk na al die zakjes pasta waarbij je alleen wat water en langhoudbare melk hoeft te doen (neem van ons aan na een paar weken smaken ze allemaal hetzelfde: namenlijk naar het blik doperwten of mais wat er door zit). De volgende dag bezoeken we Magnetic Island. Een eilandje 8 kilometer voor de kust van Townsville. Een paradijsje om in te lopen en we maken dan ook een wandeling van 8 kilometer en hebben uitzicht over het eiland en de zee. We zoeken de hele wandeling naar Koala's want die schijnen hier veel te zitten, maar het valt niet mee om zelfs een Eucaliptusboom te herkennen. We discusseren de hele weg hoe die boom eruit moet zien. (Ja pa, ik schaam me rot als dochter van een hovenier!) Geen koala's dus.

We boeken een tour bij Sunferries. De volgende dag maken we een trip naar de Great Barrier Reef om te snorkelen. We horen natuurlijk al de opmerkingen: "WAT snorkelen??? ,maar jullie kunnen nu toch duiken?" Klopt inderdaad, maar we hebben gehoord dat je met snorkelen de kleuren van het koraal beter kan zien! (water filtert kleuren naarmate het dieper wordt) Na twee uren varen en een paar groene toeristen (wij niet deze keer!) verder komen we aan op het rif. Hier hebben we 4 uurtjes de tijd om de snorkelen en mee te gaan met de submergable boot (glasbodem). We zien prachtig gekleurd koraal, felblauw, paars en groen. Vele vissen zwemmen langs waaronder parrotvissen (erg gekleurd). Ondanks alle documentaires die we op Discovery hebben gezien over haaien en kwallen komen we ze hier niet tegen (toch wel een opluchting, alhoewel Ad nog steeds een Reefshark achter loopt op Niki....) (Opmerking Ad: Ik heb Nemo nog gevonden en Niki was toen al het water uit... (Finding Nemo is een tekenfilm van Disney die nu in de bios is en het is een clownfish! erg leuk zijn die). We varen terug en ja hoor Chris en Mariel zijn inmiddels aangekomen in Townsville dus we krijgen een fantastische maaltijd voor geschoteld van kok Chris (Hollandse kost: aardappelen met bonen.. hmmm..)

Het wordt tijd om verder te gaan naar het zuiden, Airlie Beach. Snorkelen hebben we nu gedaan, maar het is natuurlijk niet compleet met ook de duik ervaring op het reef...........

 
Opties

Printervriendelijke pagina  Printervriendelijke pagina||Stuur dit verhaal naar een kennis  Stuur dit verhaal naar een kennis