Welkom op
WorldTrip
Home
Login
Lid worden
Voorbereiding
Waarom op reis?
Wie zijn wij?
Voorbereiding
Gezondheid
Route
Landen
Links
Status Nu
Planning
Paklijst
De Reis
Foto Album
Hoe is t?
Thailand
Maleisie
Singapore
Australie
Nieuw Zeeland
Nederland
Laos
Cambodja
Vietnam
Ecuador
Griekenland
Extra
Suggesties
Chat
Gastenboek
Website
Wisselkoers
Statistieken
Contact

Languages
Kies interface taal:


Hits

Thailand: Chiang Mai op de motor
Geplaatst op Saturday 20 December - 09:50:19 09:50 uur door addy&niki

Thailand "100CC! is dat nou een motor dan?? " Ja, dat ding kan 120km/u. Dat is geen brommer.

Bangkok

De reis van Sydney vandaan verloopt prima, een filmpje en het nodige vermaak op het schermpje in de stoel voor ons en we arriveren om 2300uur lokale tijd in Thailand. We zijn nog nooit zo snel een vliegveld afgeweest, want nog geen 20 minuten later zitten we al in de bus richting Khao San Road. Rond deze bekende backpackersstraat in Bangkok weten we inmiddels goed de weg, dus na uitstappen staan we zo voor een goed guesthouse. We hebben al eerder bij Chart Guesthouse verbleven (einde van soi Rambutri) en de kamers voldoen prima. Snel het bed ingedoken en lekker uitgeslapen, want dat gaat toch slecht in zo'n vliegende kist.

Veel energie hebben we niet de eerste dagen en het worden eigenlijk zogenaamde 'regeldagen'. Een visum aanvragen voor India, want anders komen we daar straks niet in in januari en een treinticket naar het noorden van Thailand. Na wat overwegen hebben we besloten om het de komende 2 weekjes (eigenlijk meer 12 dagen) rustig aan te doen. Chiang Mai blijkt daarin een goede keuze te zijn.

Chiang Mai

Nu we zo de tijd nemen voor ??n lokatie kunnen we het rustig aan doen. We proberen even het Lybra House uit, maar hebben er toch op het een of andere manier geen goed gevoel bij. Niet dat het er slecht uitziet, maar we willen even een rustig stekkie vinden. Het Whitehouse (gelukkig zonder 'grote vriend' Bush) is een leuk en guesthouse met een tuin erbij. We hebben een kamer met WARME douche en zelf kabel-TV! Af en toe is het leven van een backpacker ook zo slecht nog niet. De warmte van Bangkok hebben we ingeruild voor de aangename temperatuur van Chiang Mai. Nog wel rond de 30C maar niet zo vochtig en 's nachts hebben we zelfs de deken weer nodig. Chiang Mai zelf als stad is ook een stuk relaxter dan Bangkok, weinig van die 'hippies' en lekker compact, wat het wat overzichelijker maakt.

Tempellen

De eerst dag heeft Niki een beetje last van een verkoudheid/griepje en we doen het ff rustig aan (deden we toch al!), we bezoeken wat tempels, want die zijn er veel hier. Prachtig met bladgoud afgewerkt. Al lopende komen we bij een Markt. Een redelijke markt waar zoals gewoonlijk alles te koop is. Verbazend is het af en toe om te zien hoe deze mensen zich inbouwen in hun kraampjes. Al kijkend krijgen we toch wel honger en al snel hebben we een wafel te pakken, en die zijn lang zo gek nog niet. Nog even een zakje met ananas scoren en we hebben onze lunch weer op. Het geheel wordt afgerond met een slok diet coke en we zijn weer een hele euro lichter voor zijn tweetjes.

De scooter

Niki komt op het idee om toch maar een scooter te huren, want dan heb je wat meer vrijheid en het is helemaal niet duur. Kosten: 200Baht (4 euro) per dag en dan nog de tank vol gooien voor een euro. Addy heeft nog nooit met een brommer of laat staan een motor gereden, dus dat wordt even oefenen (ja, ik moet bekenen, heb ik inderdaad even gemist in mijn jeugd, maar nooit spijt van gehad hoor). 4 versnellingen en we kunnen maximaal 120km/u. Na wat keren de straat op en neer, neemt Niki de (naar Ad's inzicht levensmoeheid) stap om achterop te gaan zitten. Wat slingeren en we zijn opweg. Waar naar toe dan? De tempel Doi Suhtep. Veel tijd om te leren heeft Ad niet, want het verkeer hier is natuurlijk een chaos van jawelste. Eigenlijk maar goed ook, dan valt het geklungel niet zo op. Na 13km kronkelen door de bergen komen we bijna bovenop de berg aan bij de tempel. Een prachtige tempel waar we een uurtje doorbrengen, kijkende naar de rituelen van de boedistische mensen. Het is zondag vandaag en als we terug komen in de stad zijn een aantal straten afgezet. Voor het het weten staan we op de zondagmarkt. Een groot deel van de stad is afgezet en mensen uit de weide omgeving bieden hun produkten aan. Afdingen is hier niet direct zo nodig, want de gevraagde prijzen op deze wekelijkse markt zijn redelijk. We eten bij een stalletje even Pad Thai (soort bami) en gaan voldaan op 'huis' aan.

De scooter bevalt wel, en we nemen het er nog een dagje van. We staan vroeg op (nou ja, voor ons dan, 7.30uur) en gaan op weg naar Mae Rim om vanaf daar de weg te vervolgende naar Mae Sa. Na 23km brommen komen we daar aan bij het Olifanten kamp: MaeSa Eliphant Training Camp. Na een wandeling door dit Olifanten kamp, begint er een show. Het is natuurlijk wel een beetje toeristisch, maar daarom niet minder leuk. Een olifant een doelpunt zien scoren, en een schilderij (een bos bloemen) maken zie je natuurlijk niet dagelijks! Na afloop natuurlijk even kijken of er nog kleine fantjes zijn, en jawel, een fantje van 16dagen! Stond nog wat onwennig met zijn slurf te spelen onder het motto: hoe-moet-dat-nou-met-dat-eten? Moeder fant werkte echter zonder moeite de gekochte bananentrossen weg. Onderweg terug even wat gegeten bij een tentje met de naam : I-love-the-beatles. Gekker moet het niet worden hier in thailand zeg.

Hill Tribe Trekking

De afgelopen dagen hebben we wat zitten vergelijken en bij wat reisburootjes gekeken voor een trekking. We wilden niet de ge-eikte trekking doen met bamboo-raften en olifanten rit. We hebben dit in Kanchanaburi al gedaan en we hebben van andere ook gehoord dat het ritje olifant om het kamp heen is. Niet iets waar we veel geld aan willen uitgeven. We komen een trekking tegen waarbij we 5 hilltribes (bergvolkeren) bezoeken. Uiteindelijk komen we bij 'Panda tour en trekking' terecht en gaan we met gids en chauffeur op pad. De trekking is niet heel populair en we zijn dan ook tot de gelukkigen dat we maar met zijn tweetjes zijn. Priv? toer!

Na 2 uur rijden komen we bij het eerste dorpje aan (Volknaam: Rode Karen). Even kost het wat moeite om uit te stappen. Het is of je 100 jaar in de tijd terug stapt. Varkens en kippen rennen overal vrij rond, de mensen wonen in huisjes van bamboo. Een aantal vrouwen zitten op de grond te riet te vlechten voor hun dak. We voelen ons hier niet echt tussen passen en schromen zelfs om de camera te pakken. Je voelt je als rijke toerist vreselijk staan tussen deze mensen die veel moeite moeten doen voor hun dagelijkse eten en levensonderhoud. Gelukkig zijn we met een goede gids die de mensen kan aanspreken en zelf ook zijn cameraatje bij zich heeft. We mogen bij enkele van de bergvolkeren binnen in de huisjes kijken. Super primitief. Een vierkantje met wat verbrand hout en een pan in de buurt geeft aan dat we in de keuken staan. De huisjes zijn vaak niet groter dan 5 bij 5 meter, maar er slaapt een volledig gezin in!

Bij het Akha dorp worden we 'belaagd' met vrouwtjes die gehangen zijn met hun koopwaren. Tasjes, portomoneetjes, zakjes voor je veldfles, kettinkjes. Noem maar op ze hebben het bij zich. Niki koopt een prachtig tasje, voor veel te veel geld. 120Baht, ongeveer 2,2 euro. Als je dan in zo'n dorpje staat wil je dus absoluut niet afdingen als je ziet hoe deze mensen leven en hoe jij het hebt. Eigenlijk zien we het 'te veel betaalde' gewoon als een sponsoring voor deze mensen. We worden nog even achterna gezeten door een aantal kinderen van het dorp die met 'hello, ten baht!' hun kettinkjes willen verkopen. Het is voor hun nu nog een beetje een spelletje, maar later is het ook een zaak van eten op de plank. Van gids 'O' (zo mogen we hem noemen. Hij heeft een langere naam, maar zoals gewoonlijk ben je die naar 2 tellen kwijt!) leren we dat deze Akhavrouwen hun hoofddracht ook 's nachts ophouden. Dat kan je niet echt voorstellen als je ziet dat er allemaal metaal aan zit. Hier en daar mogen we nog een huisje in, waarbij er ook een op palen is. Hier vreest Addy nog even dat hij door de vloer gaat met zijn Europees gewicht, want de vloer is van flinterdun bamboo. We eten gebakken rijst bij het ene laatste dorpje. Als we klaar zijn, willen de lokale mensen graag onze 'restjes' hebben. Even worden we weer op onze plaats gezet.
Na de dorpjes gaan we nog even naar de Changdao grotten. Hier worden we vanalles wijs gemaakt over de vormen van de druipsteen grot. Olifanten, kippen, gordijnen in alles wordt wel wat gezien. Na afloop gaan we met O nog even een tempel in. O is zelf 10 jaar monnik geweest en heeft ons vandaag ook daarover veel vertelt. Nu krijgen we van een monnik binnen een zegening en hij wenst ons een behouden terugreis.

Thais Koken

Al dat lekkere eten hier in thailand, je zou het wel mee naar huis willen nemen. Nou dat kan! Bijna dan. Je kan het leren maken. Dat doen we dan ook bij Baan Thai (baan betekent huis in het thais) kookschool. Eerst gaan we naar de markt met ons clubje van 5. Daar krijgen we uitleg over alle ingredienten die veel worden gebruikt in Thais eten en mogen we zelf even rond kijken. Met gevulde mandjes gaan we terug naar Baan Thai. Hier krijgen we eerst een aantal snacks voor we gaan beginnen. Meang-Kum is een blaadje vouwen en dan vullen met wat je wilt (kokos,chilli,garnaal,gember,zoete saus). Daarna moetje het in 1 hap naar binnen werken. Daarna gaat het feest beginnen. We beginnen met het maken van fried rice (gebakken rijst). Al snel staan we in de buitenlucht allemaal in onze wok te roeren. Het leek toch wel makkelijk toen het voorgedaan werd, maar nu we het zelf moeten doen laten we regelmatig iets verbranden of aankoeken. Deze dag maken we verder nog loempia's (mmmhhh) een gele curry met noodles en gefrituurde bananen in een jasje van deeg met kokos en sesamzaad. Na deze dag kunnen we geen eten meer zien want alles dat we gekookt hebben moeten we natuurlijk proeven!

Night Bazaar

Donderdag. Nog een dag en we vertrekken hier weer. We houden deze dag rustig, want die avond gaan we naar de Night Bazaar. Een avondmarkt in het oosten van de stad. Veel kraampjes, en we tikken er een aantal van die mooie glimmende schijfjes met muziek op de kop voor nog geen 1,80 euro per stuk. De laatste DVD's (eigenlijk nu nog in de bios!!) zijn er ook te koop voor nog geen 2,5 euro. Dat moeten ze in Nederland ook maar eens gaan doen. Ze kijken wat rond en besluiten dat je hier dus echt door sommige mensen vreselijk getild kan worden. Ad wil graag een blouse kopen en deze wordt aangeboden voor 350B. Niet gekocht natuurlijk, want de volgende dag kopen we exact dezelfde blouse voor 120B in een winkeltje in de buurt. Ja, je moet wel opletten op de markt. Het zijn natuurlijk geen grote bedragen waar je het over hebt, maar het gaat om het principe.
Vrijdag gaan we weer terug naar Bangkok. We hebben de nachttrein om 1600uur. Zoals gewoonlijk gaat dit niet zonder slag of stoot. Nu helemaal niet, want het is een bende. Onze wagon is er niet en na een uur wachten moeten we genoegen nemen met een stoel ipv een bed. Om 2200uur worden we van treinstel gewisseld en kunnen we ook lekker liggen op een bedje. Om 0800uur komen we aan in Bangkok. 2,5 uur te laat, maar wel lekker, want nu is er wat meer leven in de brouwerij en kunnen we makelijker een kamer vinden.

Naar Huis?

Nog 1 dag en dan gaan we het echt doen. Naar huis! Nou ja, naar huis? Niet naar dat van ons zelf, want dat is nog verhuurd, maar wel terug naar Nederland tot 4 Januari. Maandagochtend staan we op schiphol. Hoe zal het zijn met iedereen?? We zijn erg benieuwd na zo'n lange tijd!

 
Opties

Printervriendelijke pagina  Printervriendelijke pagina||Stuur dit verhaal naar een kennis  Stuur dit verhaal naar een kennis