Welkom op
WorldTrip
Home
Login
Lid worden
Voorbereiding
Waarom op reis?
Wie zijn wij?
Voorbereiding
Gezondheid
Route
Landen
Links
Status Nu
Planning
Paklijst
De Reis
Foto Album
Hoe is t?
Thailand
Maleisie
Singapore
Australie
Nieuw Zeeland
Nederland
Laos
Cambodja
Vietnam
Ecuador
Griekenland
Extra
Suggesties
Chat
Gastenboek
Website
Wisselkoers
Statistieken
Contact

Languages
Kies interface taal:


Hits

Laos: Laos, land met vele gezichten
Geplaatst op Wednesday 21 January - 07:47:29 07:47 uur door addy&niki

Laos Trein, bus, tuk-tuk, boot... alles wordt weer uit de kast gehaald om in Laos te geraken. E?n van de mooiste landen op onze route.

Thailand

Op dinsdag 6 Januari pakken we de spullen weer op, om om 1200uur weer het vliegtuig te nemen naar Bangkok. Het is nog even haasten, want we nemen de gate tijd aan als vertrektijd voor de douane (even koffie drinken met de achterblijvers), en daar staat een lange rij. We komen nog net op tijd aan bij de gate en stappen vrijwel als laatste in. Op naar Kuala Lumpur voor de tussenstop. De vlucht verloopt prima, hoewel we niet veel slapen, maar dan komen de films en de vele spelletjes op het scherm van de stoel voor je goed van pas. Een tussenstop van een paar uur en om 1200uur Thaise tijd (6 uur voor op Nederland) staan we weer op Bangkok airport. Hier zijn we al menig keer geweest inmiddels en we zijn dan ook zo op de plaats van bestemming, Khao San Road[KSR]. Hier hebben we een tussenstop voor het regelen van de Visums voor Laos, Cambodja & Vietnam. We gaan er vanuit dat dit samen zeker een week zal kosten, dus het plan is om de paspoorten in te leveren bij een van de reisburootjes en dan een weekje op een eiland te gaan liggen bakken. We komen er echter al snel achter dat in Bangkok met een beetje geld veel te regelen valt. Bij een burootje op Soi Ramburi krijgen we het voor elkaar om voor 3750B (ong. 75 Euro) per persoon de 3 visums in een keer te regelen en dan zijn ze binnen 2 dagen klaar, op vrijdagavond rond 6 uur. Dat komt dan mooi uit, want de trein naar het noorden van thailand gaat om 22.00uur en die kunnen we dan nog wel halen. Geen eiland dus, maar snel door naar het noorden.

Eerst hebben we nog 2 dagen bangkok te vullen. De eerste dag is snel gevuld met wat internetten, shoppen op KSR en hangen op een terrasje ivm de jetlag. Vrijdags nemen we het er nog even van en gaan naar Siam Square, het shopping centrum van Bangkok om naar de film te gaan. Een lange 3 uren zitten we te kijken naar Lord of the Rings 3, maar niet voor we een staande ode brengen voor de film aan de koning van Thailand (zie je je zelf al staan voor de film in nederland met een groet naar Bea of willempie? Wij niet, maar het heeft wel wat).

Met de skytrain(soort metro) gaan we terug naar Central Pier, waar we de boot pakken richting Banglampoo. Hier hebben we op de heenweg nooit problemen mee, maar om een of andere reden worden we altijd zenuwachtig als we terug gaan (we hebben al eens de verkeerde boot gepakt die toen ons afzetpunt voorbij vaarde). Ook nu weer slaan de zenuwen toe en stappen we te snel uit. Eenmaal op de stijger komen we er achter dat we toch de goede boot hadden, het is dus wachten geblazen tot deze er weer is. We komen nog ruim op tijd aan en halen direct onze paspoorten op met de 3 visums er in. Top, we kunnen van start.

Reis naar het noorden van Thailand

De nachttrein bevalt inmiddels prima, want het is al de 6de keer dat we hier inzitten. Om 1200uur de volgende dag komen we aan in Chiang Mai. Hier nemen we een tuk-tuk naar het busstation, alwaar we direct door gaan met de bus naar Chiang Rai (3 uren). Moe, maar voldaan ploffen we neer in onze bamboe kamer voor die nacht.
De volgende ochtend nemen we rustig de tijd en gaan om 1300uur met de bus naar Chiang Khong. De bus rijd door prachtige rijstvelden en komt uiteindelijke na 2 uurtjes aan in Chiang Khong. Chiang Khong ligt aan de grens van Thailand en Laos. Het enige wat de 2 scheidt is de Mekong Rivier. Met tuk-tuk en bootje komen we aan in Huay Xai in Laos. Hier gaan we ons eerst even rijk maken door 1000B(20 Euro) om te wisselen in Kip. Nee, geen levende kip, want dat neemt lastig mee op reis, maar de Laotische Kip, het lokale betaalmiddel. We hebben gelijk een pak papier van een centimeter. De Laotische Kip is namelijk zo goed als niets waard. Het grootste biljet is nog geen 2 euro waard!

Laos

Als we naar boven lopen vanaf het aankomstpunt naar de weg, komen we Michel tegen. Een Nederlander die hier al een paar uur is en hij wijst ons op zijn guesthouse wat zeer betaalbaar is en prima in orde voor de rest. Het Friendship Guesthouse is ook inderdaad keurig, met warme douche en zacht bed voor maar 2U$ per nacht. Opvallend verschil tussen Thailand en Laos is de armoede. Thailand is eigenlijk het meest westerse van de aziatische landen (Singapore daargelaten) en Laos samen met Cambodja de armste. Het jaar inkomen van een Laoot ligt rond de 270 U$! Inderdaad, jaar inkomen en inderdaad geen nul vergeten.

Stukje geschiedenis

Laos is heden tendage een communistisch land. Het is tot rond 1957 een Franse kolonie geweest, waarna het redelijk fout is gegaan. Volgens de meeste geschiedenisboeken is er een oorlog geweest van 1964 tot 1973 tussen Vietnam en de USA. De eerste CIA mensen waar echter al in Laos gestationeerd in 1950. In de loop der jaren is er een opbouw geweest van leger eenheden aan zowel de Amerikaanse zijde als de Vietnameese zijde. Ondanks een Geneve Akkoord in 1962 waarin beide landen verboden wordt om troepen in Laos te stationeren. Tijdens de daarop volgende jaren ontstaat er een oorlog tussen Amerika en Vietnam. In deze oorlog wordt Laos zogoed als van de kaart geveegd met bommen. Het aantal bommen dat in het oosten van Laos valt is groter dan er in de volledige WWII vallen. 9 jaar lang valt er iedere 8 minuten, 24 uur aan??n bomladingen op Laos, meer dan 2 miljoen ton aan bommen valt er neer. Alleen dit is natuurlijk al niet te begrijpen. Echter blijkt dat een groot percentage van deze bommen niet ontploft op de grond terecht komen. Vele daarvan zijn cluster bommen (een bom die uit vele kleine bommen bestaat ter groote van een tennisbal). In de jaren na de oorlog komen vele mensen om door deze achtergebleven bommen. Veel kinderen ook, want die zien de clusterbommen aan voor leuk speelgoed. Heden ten dagen komen er nog steeds ieder jaar rond de 130 mensen om door landmijnen of ander onge-explodeerde voorwerpen.

Van Huay Xai naar Luang Prabang

De wegen die er zijn in Laos zijn met een beetje geluk geasfalteerd. Het is vaak echter eenvoudiger en minder misselijk makend om met een boot te gaan. Ook van Huay Xai naar Luang Prabang is dit het geval. Het heeft in dit geval nog een groot voordeel, want deze tocht gaat over de Mekong rivier en heeft een schitterend uitzicht. Zo gaan we de eerst dag op weg naar Pakbeng, wat pakweg halverwege de route ligt. De tocht wordt al snel gezellig met Michel en de kort van kortgeheugenzijnde (stukje zelfkennis, wat aardig blijkt te kloppen) Ryan uit Wales. Ook een dikke lollige Italiaan die de zaak een beetje aanzweept maakt het kompleet. Achter in de boot kan je naar de WC. Deze heeft gelukkig een deur, maar dat neemt niet weg dat als je als man daar staat dat je vanaf je middel boven de boot uitsteekt! Is weer eens wat anders dan de toilet tegeltjes waar je normaal tegen staat te kijken.
Na 7 uren komen we aan in Pakbeng. Als we nog maar goed en wel zijn uitgestapt wordt er al gelijk aan Addy gevraagd 'sir, you want something?'. Nee, deze sir wil alleen maar een kamer, en niet something. Met 'something' wordt hier bedoelt of je Opium of welk ander drugs ook wilt hebben. Laos heeft namelijk nog volop Opiumvelden in de bergen, en daar wordt natuurlijk handel mee gedreven. Pakbeng bestaat uit niet meer dan een onverharde weg bergopwaards met een aantal bamboehutjes er langs. Middels de Lonely Planet komen we bij een guesthouse met een vriendelijke eigenaar en een warme douche! Jawel, we kunnen ons geluk niet op. Gelijk als we aankomen blijken we al een huisdiertje te hebben; harry de muis. Deze rent hard weg als hij ons ziet, niet echt een geweldig gezellig huisdiertje dus. Het bed is weer van het gebruikelijke harde soort, maar dat mag de pret niet drukken. 's Avonds gaan we met het volledige guesthouse (8 man/vrouw sterk) uiteten en maken we er een gezellige avond van.

Nog een dag en we komen aan in Luang Prabang, de voormalige hoofdstad. We moeten echter nog wel even 8 uur op een houten bankje zitten voor we daar zijn. Onderweg komen we bij de Pak Ou grotten tegen. Als we 5000Kip betalen wordt er gestopt om een bezoekje te brengen aan deze grotten. Een meevaller, want als je het vanuit Luang Prabang moet doen, betaal je veel meer. We nemen even een kijkje in deze 2 grotten met vele boedha beeldjes. Rond 5 uur komen we met vierkante billen aan in Luang Prabang. Zo op het eerste gezicht een mooie en rustige stad. Na wat zoeken en vragen vinden we een guesthouse en hebben een giga-kamer met 4 bedden. Twee met zacht matras en 1 met zeer hard matras. Als snel besluiten we de zachte te nemen, maar we moeten nu wel gillen aan elkaar als we wat willen zeggen. Niet echt gezellig dus. Morgen maar op zoek naar wat anders.

Luang Prabang

Om half 10 zijn we al gewisseld van guesthouse en hebben we een veel betere kamer in het Rattana Guesthouse voor 7U$. Tijd voor ontbijt. Daar hoeven we niet ver voor te lopen, want er zit een Frans broodjes zaakje om de hoek. Heerlijke criossants en ander broodjes. Toch nog iets goeds overgebleven van die fransen. Na het lekkere ontbijt gaan we op pad door het stadje. Een leuke wandelroute gaat langs diverse prachtige tempels (volgens ons mooier dan de Thaise) en geeft ons een goede indruk van het stadsleven in Laos. De mensen zijn hier supervriendelijk en er zijn veel kinderen op straat (45% van de bevolking is onder de 15 jaar, wat dit wel verklaard) die ons begroeten met 'sabaadii' (hallo). 's Avonds op een terrasje komen we Martin( Nederlander) tegen die al een aantal maandjes aan het reizen is en er nog de nodige te gaan heeft. Gezellig eten we met zijn drietjes een heerlijke westerse maaltijd. Er zal zeker nog genoeg rijst volgen, dus nu nemen we het er even van. Op straat is er een prachtige markt waar textiel wordt verkocht en kopen we de nodige souveniertjes voor thuis.

Het tweede deel van de route voert ons via een marktje en een aantal andere tempels. Voor de rest hebben we een beetje een rustdag met wat boeken lezen. 's Avonds komen we op het terras weer Martin tegen met Michel en Ryan. Martin wordt die avond om 12.00uur weer een jaartje ouder, en dat moet natuurlijk gevierd worden. Zo zitten we even later in een cafeetje aan de drank. Ja wel ook wij moeten er aan geloven we gaan aan de lao lao. Een rijstlikeur met een flinke stoot alcohol. Als je in een laotisch huis wordt uitgenodigd krijg je deze drank aangeboden en het is zeer onbeleeft om het af te slaan, het kan dus geen kwaad om het eens te proberen.

De volgende ochtend is het wel even uitslapen na zo'n avond je doorzakken, we zijn tenslotte ook geen 20 meer. Eerst gaan we nog even naar de markt om wat rond te kijken. Als we een geschikte jumbo (kruising tussen tuk-tuk en swangtheaw) hebben gevonden leggen we deze man uit dat we naar de watervallen (Tat Kuang Si) willen. Na wat gepingel krijgen we het voor elkaar om voor 8U$ naar de watervallen te gaan. We zijn de straat nog niet uit of de Jumbo stopt en we moeten er uit. Wat zullen we nu krijgen, dit zijn nog geen watervallen. Blijkt dat er een andere jumbo is met een bordje wateval er op die ons verder zal brengen, maar niet voor onze jumboman even heeft onderhandeld voor een beetje commissie natuurlijk. Een uurtje later zijn we na een redelijke dirtroad (niet geasfalteerde weg) bij de watervallen. Bij de ingang betalen we het entreegeld en gaan op weg. We zijn nog geen 10meter in het bos of we zien een tijger! Even schrikken natuurlijk, want dat verwacht je niet. Blijkt dat er gelukkig een hek tussen ons in te staan. Pffh... Door naar de waterval dan maar. Het is een van de mooiere watervallen en komt in 4 of 5 etappes naar beneden. Na een stevige klauterpartij komen we boven, maar kunnen we niet bij de bovenste pools komen om een duik te maken. Helaas, dan maar naar beneden en daar een duik wagen. Dit lukt, hoewel het wel lekker koud is. Na afloop nemen we nog even een kijkje in het dorpje dat bij de waterval ligt. Vrouwen zitten riet te vlechten en varkens, kippen en kalkoenen lopen los rond de houten huisjes met rieten dakken. Laotisch leven is primitief. Zoals we later nog meer zullen zien....

Noot: 12.000Kip = 1 Euro

 
Opties

Printervriendelijke pagina  Printervriendelijke pagina||Stuur dit verhaal naar een kennis  Stuur dit verhaal naar een kennis