Welkom op
WorldTrip
Home
Login
Lid worden
Voorbereiding
Waarom op reis?
Wie zijn wij?
Voorbereiding
Gezondheid
Route
Landen
Links
Status Nu
Planning
Paklijst
De Reis
Foto Album
Hoe is t?
Thailand
Maleisie
Singapore
Australie
Nieuw Zeeland
Nederland
Laos
Cambodja
Vietnam
Ecuador
Griekenland
Extra
Suggesties
Chat
Gastenboek
Website
Wisselkoers
Statistieken
Contact

Languages
Kies interface taal:


Hits

Laos: Laos info
Geplaatst op Friday 06 February - 08:23:26 08:23 uur door addy&niki

Laos Praktische informatie over Laos.

Laos

De volgende informatie zijn onze eigen bevindingen tijdens onze reis door LAOS in Januari 2003. Wij vonden Laos een van de mooiste landen van Zuid oost Azie, nog niet zo erg ontwikkeld als bijvoorbeeld buurland Thailand.
Wij hebben de volgende route gevolgd:
Huay Xai - Pakbeng - Luang Prabang - Phonsavan - Vang Vieng - Vientiane - Champasak - Don Khong - Don Det.

Visum

Visum kan je thuis in Nederland regelen of in Bangkok. In Bangkok kan dit voor een prijs van 650b voor 15 dagen. Ook een visum voor 30 dagen in mogelijk. Wij hebben dit gedaan bij Tamitour op soi rambutri. Voor iets meer geld kan je het binnen 2 dagen in je bezit hebben. Wij deden hier Laos/Cambodja/Vietnam voor 3750B binnen 2 werkdagen. Als je een week kan wachten kan het voor 3000B.

Grens overgang Cambodja

De grensovergang tussen Voen Kham en Stung Treng is officieel open voor toeristen. Hier spelen zich echter nog hele vervelende praktijken af. Corruptie alom. Bij de douane van Laos moesten wij 1U$ en bij de Cambodjaanse 3U$ betalen. Eigenlijk behoor je bij geen van beiden iets te moeten betalen. Het wisselt wat mensen moeten betalen. Betaal in geen geval heel veel dollars. Met een beetje overtuiging en wat vriendelijke lachen kan je soms heel wat bereiken. Dit lukt echter niet bij de bootmaffia hier. Je betaald gewoon 10U$ per persoon om naar Stung Treng te komen met een speedbootje. Afdingen helpt niet, het is een monopoly positie en een echte maffia bende. Hopelijk gaat dit in een nabije toekomst anders worden.

Enkele opmerkingen:
  • LP staat voor Lonely Planet dit geeft het pagina nummer weer en het nummer op de plattegrond.
  • D/W staat voor douche/WC. S heeft hier de betekenis shared.
  • Prijzen zijn per kamer en bij vervoer en bezienswaardigheden per persoon.

Accomodatie

Huay Xai
Friendship guesthouse 150Baht
Thanon Saykhong
LP : niet. D/W : ja/ja
Opmerking: na aankomst per boot vanaf thailand boven aan naar rechts voor 100m. Schone kamer,warme douche,zacht bed.
Pakbeng
Monsavan guesthouse 120Baht
er is maar 1 weg, dus daar.
LP : p242,nr11. D/W : s/s
Opmerking: zeer vriendelijke eigenaar, 's ochtends even bagette meenemen bij dit guesthouse voor de bootreis. Ook ontbijtje is prima. kamer klein,hard bed, evt muis/rat, bamboe wanden, wel oke.
Luang Prabang
Viradessa Guesthouse 7U$
Thanon khem khong
LP : P197,nr95. D/W : ja/ja
Opmerking: grote kamer met 3 bedden, 2 eenpersoons en een twee persoons. Alleen de eenpersoons waren zacht en stonden 10m uit elkaar. Niet echt gezellig. De kamer was niet echt schoon en geen stopcontacten. 's nachts stond er heel de nacht een licht aan en veel herrie. Kortom, niet aan te bevelen.
Luang Prabang
Rattana guesthouse 8U$
4/2 Ban wat that
LP : p197,nr94. D/W : ja/ja
Opmerking: lekker bed, warme douche, als er iemand boven je zit is er kans op wat lawaai ivm de houten vloer(beter zelf boven gaan zitten dus), vriendelijke eigenaar.
Phonsavan
Kongkeo 5U$
Old airfield (rechts)
LP : niet. D/W : ja/ja
Opmerking: D? lokatie in Phonsavan. Houten bungalows in de tuin, met warme douche, echter op zonnenenergie, dus niet echt warm. Hard bed. Eigenaar Kong keo heeft veel kennis over de laootische geschiedenis, dus om het bomvuurtje savonds en wachten op de verhalen. Een must!
Vang Vieng
Amphone guesthouse 3U$
Ban vieng kaew
LP : P174,nr20. D/W : ja/ja (zie opm.)
Opmerking: Dit was het drama van de eeuw. Kamer 1 bleek na 3uren lekkage te hebben. Kamer 2, ging de douche uit, omdat er water bij het elektische kwam(levens link dus). kamer 3 werd de douche nooit warm. kamer 4 deed het licht het niet. Kamer 5 kon de deur niet opslot. Al met al, toch maar weg gegaan.
Vang vieng
Khamphone guesthouse 3U$
Ban vieng kaew
LP : P174,nr18. D/W : ja/ja
Opmerking: Warme douche, ruime kamer, zacht bed en schoon. Rustig gelegen. Prima kamer voor weinig geld.
Vientiane
Lovan guesthouse 10U$
Ban anou (tegenover thawee guesthouse)
LP : niet. D/W : ja/ja
Opmerking: centrale ligging, ruime kamer, warme douche (heerlijk!), airco, zacht bed & als je op een van de hogere verdiepingen zit, een leuk uitzicht over vientiane.
Champasak
khamphoui guesthouse 2U$
main road
LP: P299,zie kaart. D/W:ja/ja
Opmerking:koude douche (brrr!),nette kamer.
Don Khong (Khong island)
Bungalow Soukan 5U$
noord meung khong
LP: P309. D/W:ja/ja
Opmerking: Met fan(airo=15U$).Zeer grote kamer, erg schoon, lekkere warme douche. Rustige lokatie. Het restaurant heeft heerlijk eten, maar wel net iets duurder dan de rest.
Don Det
Pou phit Guesthouse 1$
Tja, als je vanaf de bootlanding het paadje inloopt waar ze allemaal zitten.
LP: Nee. D/W: S/S
Opmerking: Het is een van de houten hutten, de meest zijn bamboo. Er zijn maar 3 hutjes, dus het is geluk hebben. Er is geen elektriciteit, dus romantisch kaarslicht. Als douche kan je het beste gewoon de Mekong in duiken en je Shampootje meenemen.

Vervoer

Chiang khong - Huay Xai 20Baht
Boot : op afroep duur: 1 minuut
Opmerking: Even de mekong oversteken.
Huay Xai - Luang Prabang 60.000kip
Boot : rond 8:30 AM duur:7 & 8,5 uur
Opmerking: slowboot over de mekong met een overnachting in Pakbeng. Prijs is voor het geheel. Neem een kussentje mee voor de houtenstoeltjes!
Luang prabang - Phonsavan 60.000kip
Bus : 8.30uur, dagelijks. duur: 7 uur
Opmerking: koop het kaartje net voor vertrek op het station. De bus is niet leeg, plaatsen worden door tassen gereserveerd. De weg is volledig geasfalteerd, veel bochten door de bergen, door vele bergdorpjes.
Phonsavan - Vamg vieng 70000kip
Bus (VIP): 7:45 uur. Dagelijks. duur: 5,5 uur
Opmerking: Er gaan meerdere bussen 's ochtends tot 8:30 uur. Lokaal even navragen. Let op met VIP bus, koude airco/karaoke( wij hadden geluk) de hele rit, beter de lokale bus nemen.
Vang vieng - vientiane 35.000kip
VIP Bus : 10:00u & 13:00 uur duur: 3:00 uur
Opmerking: boek de bus op tijd, in tegenstelling tot andere bussen in het land, is hier een plaats gereserveerd, dus niet wie het eerst komt heeft plaats. Er gaan ook lokale bussen(4 uur,10.000kip) 's ochtends vroeg een aantal en om 12:30 & 13:30u.
Vientiane - budda park (xieng khuan) 2000kip
Bus : elke 20 minuten duur: 1:00 uur
Opmerking: bus op terminal achter talat sao, busnr 14 van peron 1. Lokale bus, dus stop veel onderweg. Prijs is alleen heen, retour x2.
Vientiane - Pakse 75.000kip
VIP Bus : 20:00 uur Dagelijks. duur: 10 uur
Opmerking: Bus gaat vanaf expressbus station. Weg is volledig geasfalteerd. Wel karaoke, maar 's nachts gaat deze uit. Er is ook een andere bus (luxer), maar daar hebben we helaas geen verdere info van. Ook is er een lokale bus, maar die doet er rond de 15u over.
Pakse - Champasak 3 U$
Bus/Boot : ?9:00u duur: 2,5 uur
Opmerking: In Pakse kom je op het noord terminal aan, maar de bus naar het zuiden gaat vanaf de zuid terminal. Met een tuk-tuk wordt je in 20 minuten voor 2U$ daar gebracht. Daarna met de te volle minibus naar champasak. Prijs is incl. Ferry.
Champasak - Don Khong 4 U$
Bus : 7 & 8 uur duur: 3 uur
Opmerking: De bus komt om 7 en 8 uur (later indien niet vol) door de straat. Dan uitstappen inn Ban lak 30 (0,5U$). Daar wachten op een bus richting het zuiden naar Hat Xai Khun (2U$). Er komen er velen langs. Daar met boot over laten zetten(1,5U$ met twee). Er gaat ook een bootje om 10.00u direct naar don khong. Dit duurt 6 uren en dan zetten ze je af aan de verkeerde kant van het eiland. Beter niet doen dus.
Don Khong - Don Det 2U$
Boot: 8:00 uur duur: 2 uur
Opmerking: Even vragen bij pon's guesthouse. De bootjes varen doorgaans dagelijks.

Bezienswaardigheden

Luang Prabang - wandeling wats
geboekt bij: nvt ong. 10000kip
Opmerking: wandeling in het stadje volgens de LP route en eigen inzicht. Kosten zijn voor de entree van de wats. Wij vonden deze tempels mooier dan in thailand. Prachtige uitzichten over de rivieren.
Luang Prabang - Waterval Tat kuang si
geboekt bij: jumbo 8 U$
Opmerking: van de straat een jumbo aanspreken met waterfall op de zijkant (zie verhaal). Deze blijft op je wachten bij de waterval tot je terug komt (prijs per jumbo!)
Luang Prabang - Pak ou caves
geboekt bij: de boot van huay xai naar luang prabang. 5000kip+8000kip
Opmerking: de slowboot die ons in luang prabang bracht wilde voor 5000kip stoppen bij de grotten. 8000kip is het entreegeld. Opzich wel bijzonder, maar niet super.
Phonsavan - Plain of jars
geboekt bij: Kongkeo 8,5 U$
Opmerking: tijsduur van de tocht hangt van jezelf af, maar zeker wel 5 uur. Doe alle 3 de sites. Site 1 is de grootste, site 2 heeft de mooiste potten & site 3 heeft de mooiste lokatie. Voor vertrek ga je nog even over de markt, waar je allerlei vaak nog levende dieren kunt kopen voor je maaltijd (kikker, varken, mol, rat, etc).
Phonsavan - o.a. Hmong village
geboekt bij: kong keo 8,5U$
Opmerking: Zelf samengestelde tocht. Hmong village waar veel gebruik is gemaakt van bommen voor allerlei doeleinden, werkelijk waar fantastisch. Poppyfield, oftewel opiumveld. Weaving village, waar de mensen je weven laten zien, en waar je natuurlijk ook de waren kunt kopen. Hotspring om het af te sluiten, tussen de lokale bevolking. Toptour!
Vientiane - wandeling door de stad.
geboekt bij: nvt. 0.
Opmerking: leuke wandeling naar talar sao(markt). Op de markt wordt voornamelijk textiel en sieraden verkocht. Achter het busstation is ook nog een groot deel van de markt. Arch the thruimph. Zoals in frankrijk. Ook even beklimmen. Haw pha kaew. Een oude tempel met een museum. De tempel opzich is best apart, maar niet echt bijzonder.
Vientiane - Budda park (Xieng khuan)
geboekt bij: nvt. 2000kip
Opmerking: Erg de moeite waard. Klim ook even naar boven op de pompoen. Erg zijn wat kleine eetstalletjes.
Wat Ph Champasak -
geboekt bij: nvt. 3 U$
Opmerking: Mooie, uit het Angkor tijdperk, tempelcomplex. Het museum is bij de prijs inbegrepen. Tuk-tuk met zijn tweetjes kost 4 U$ retour en het mannetje wacht dan op je.
Don Khong - Waterval & dolphijn tour
geboekt bij: Mr. Pon Peng. 10U$
Opmerking: Mr. Pon Peng woont met zijn iets drukke vrouw naast Soukan guesthouse. Beiden spreken overigens geen woord engels. Je betaald de 10U$ voor het vervoer, entree van de watervallen en de dolfijnen is extra (1,6U$ totaal). De trip was zeker de moeite waard, watervallen zijn mooi en we hebben dolfijnen gezien. Yes!
Don Khong - Fietsen
geboekt bij: nvt 1U$
Opmerking: Is eigenlijk geen tour, maar wel heel leuk. Fiets van meung khong via de zuidelijke weg naar meung saen. Lunch hier en relax wat, fiets smiddags terug (ivm de hitte) via de andere weg dwars over het eiland. Extra kan je nog naar het noorden fietsen vanaf meung saen. Mooi rijstbouwlandschap met vriendelijke mensen.
Don Det - Wandeling naar Watervallen
geboekt bij:NVT 5000Kip
Opmerking: De entree moet betaald worden als je over de eens spoorbrug loopt. De watervallen zijn zeker de moeite waard, als mede de rust van het eiland.

 
Opties

Printervriendelijke pagina  Printervriendelijke pagina||Stuur dit verhaal naar een kennis  Stuur dit verhaal naar een kennis