Voorbereiding
Datum: Sunday 23 March - 17:04:51 17:04 uur
Onderwerp: Algemeen Voorbereidingen
Voorbereiding

Een wereldreis voorbereiden, hoe doe je dat? Het idee... en nu?
Lezen, lezen en nog eens lezen... Beurzen zoals Op Pad en de Vakantiebeurs
Kijken naar reisprogramma's Eindeloos surfen op internet
Het aanleggen van een map met informatie Bepalen van de landen
Bepalen van een route Bepalen van een budget
Maken van een planning Bouwen van een website
Wat te doen met je baan? Wat doen we met het huis?
Zakenwaarnemer Paklijst
Gezondheid Vliegtickets
Contact met het thuisfront Auto
Verzekeringen Visums
Internationaal rijbewijs Veiligheid gegevens
Geld

Een wereldreis voorbereiden, hoe doe je dat?

Nu we besloten hebben om echt een jaar te gaan reizen, moet er natuurlijk heel veel geregeld worden. Vele vragen komen ineens naar boven. Wanneer vertellen we het onze familie en vrienden? Wat doen we met onze huidige baan? Hoeveel moeten we sparen? Wanneer gaan we weg, en natuurlijk ook heel belangrijk waar gaan we naar toe?
We hebben besloten om de eerste maanden zelf aan het idee te wennen en alvast te overdenken wat we doen met onze baan en huis voordat we familie en vrienden ingelicht. Achteraf gezien is dit een goede keuze geweest. Doordat je zelf al wat antwoorden op bepaalde vragen hebt kun je anderen gerust stellen dat je er goed over hebt nagedacht.

Het idee... en nu?

De eerste maanden gebruiken we vooral om veel literatuur te lezen en reisprogramma's te bekijken. Aan de hand hiervan besluiten we dat Azi?, Australi? en Nieuw Zeeland ons toch het meeste trekt in eerste instantie.
In Januari 2001 is het idee ontstaan om een wereldreis te gaan maken, en begin mei (ongeveer 7 maanden voor vertrek) besluiten we om het te vertellen aan familie en vrienden. Zoals we verwacht hadden zijn de reacties heel verschillend. Een aantal zijn heel enthousiast en sommige waren wat terughoudender.

Helaas wordt die zomer de moeder van Niki heel ernstig ziek en wij besluiten meteen om onze wereldreis uit te stellen. Het is een moeilijk jaar omdat Niki's moeder juli 2002 op 47 jarige leeftijd komt te overlijden. Het verwerken van dit grote verdriet en het samenzijn met de familie heeft de voorrang.
Wanneer we iemand verliezen die ons dierbaar is, dan is het belangrijk onszelf tijd te geven voor rouw, verwerking en herstel. Het kan verleidelijk zijn ons verdriet te onderdrukken, omdat we op die manier staande kunnen blijven of anderen overeind kunnen houden. Vroeg of laat zul je met deze gevoelens geconfronteerd worden en het is belangrijk voor je gezondheid en gemoedsrust dat je je verdriet verwerkt.
Medina, Sarah; God is dichtbij in deze verdrietige tijd, Ark boeken, 2001

Toch komen de reiskriebels na een tijd opnieuw en we besluiten om juli 2003 te vertrekken. De boeken komen langzamerhand weer op tafel en de voorbereidingen worden weer verder opgepakt.

boeken voor de reis

Lezen, lezen en nog eens lezen...

Uit eerdere reizen hebben we een voorkeur ontwikkeld voor de Lonely Planet [LP] serie. Ook door vele andere reizigers worden deze gidsen aangeraden, en vaak wordt er zelfs aan gerefereerd als 'de bijbel op reis'. Deze boeken staan boordevol praktische informatie. Voor de voorbereiding is het handiger om ook andere boeken te raadplegen zoals de Inside Guide en de Elmar reisgidsen, als het gaat om ori?ntatie voor de bezienswaardigheden. De LP helpt daarbij om te bepalen of het mogelijk is om accommodaties in de buurt te krijgen, en hoe het zit met vervoer.
Natuurlijk zijn ook reisboeken van andere reizigers uiterst informatief. Meestal geven deze boeken een duidelijke indruk van een land. We lezen ook romans die zich afspelen in andere landen. Hierdoor krijg je veel mee van de levenswijze en geschiedenis van de mensen in het betreffende land. Zie onze literatuurlijst [noot: link nog niet actie, literatuurlijst nog niet aanwezig] om te zien welke boeken we hebben gelezen.

Beurzen zoals Op Pad en de Vakantiebeurs

De vakantiebeurs wordt gehouden in de Jaarbeurs in Utrecht in meestal in januari.De Op Padbeurs voorheen in het congresgebouw in Den Haag, maar vanaf 2003 in de Rai in Amsterdam.
We nemen van zoveel mogelijk landen folders mee. Ook al gaan we niet met de organisaties mee, is het nog steeds waardevolle informatie. We krijgen een indruk wat er te doen is in het land, en ook helpen foto's om een beeld te vormen of je er naar toe wilt.
Een aantal lezing die op deze beurzen worden gehouden zijn toch wel van belang als je op een wereldreis gaat. Wij hebben bij de Op Pad beurs de volgende lezingen bijgewoond:

  • EHBO op reis (weinig informatief, alleen de kits van de lezinggever werden uitgelegd)
  • SNP kaart en kompas, een korte maar nuttige uitleg, over hoe je een kaart en kompas kan gebruiken
  • SNP Fotografie (weinig informatief, veel dia's en vaktermen, waar de persoon in kwestie op pad ging met 7,5kg aan fotomateriaal, wat uit den boze is bij een wereldreis) Wel handig is het om bepaalde tips over standpunten en dergelijke mee te krijgen
  • Nepal door Summit reizen (Land info) Voor ons een leuk inzicht over de trekking in dit land. Middels een dialezing werd een trektocht als voorbeeld getoond voor de geboden trektochten
  • Wijs op wereldreis (Hans Baertens) absolute must! Alle vragen die in je opkomen als je het idee krijgt om te gaan, worden hier beantwoord

Kijken naar reisprogramma's

Discovery heeft een reisprogramma genaamd Lonely Planet, naar het boek. Hierin wordt in een uur tijd een land doorkruist en worden belangrijkste en leukste plaatsen aangedaan. Absolute aanrader. Wij kijken ook naar landen kijken niet op de wenslijst staan, je weet tenslotte maar nooit....
Veronica (Yorin), heeft meestal een reisprogramma, zoals Yorin Travel.
National Geographic Channel geeft veel natuur en cultuur informatie over streken en landen.

Eindeloos surfen op internet

Vooral de sites van andere wereldreizigers geven veel informatie over hoe je een wereldreis kunt voorbereiden. Verder is er natuurlijk veel algemene informatie en reisverhalen te vinden over alle landen. Zie deze link om te zien welke links wij veel hebben gebruikt bij het voorbereiden van de reis.

Het aanleggen van een map met informatie

Handig om alles goed bij elkaar te houden. In de map wordt alle belangrijke informatie verzameld, zoals aantekeningen van de gelezen boeken, maar ook tips van andere reizigers en onze route. Door deze map zijn we beide goed op de hoogte van de vorderingen van de reis.

Ehh... rechts, en dan daar... he, ik kom hier nooit meer weg. Niks laten weten aan niki. Gewoon rechtdoor ook al zijn we niet terug voor donker.

Bepalen van de landen

Wij hadden al een verlanglijstje om bepaalde landen te bezoeken. Azi?, Austali? en Nieuw Zeeland stonden voor ons al vast. Na het lezen van vele reisgidsen en surfen op Internet zijn we tot de volgende landen gekomen: Thailand, Maleisi?, Indonesi?, Austali?, Nieuw Zeeland, Chili, thuis tijdens de kerst, India, Nepal, thuis in maart voor bruiloft vrienden, Vietnam, China, Cambodja en Peru.

Bepalen van een route

De route hangt nauw samen met kosten en beste periode om te bezoek. Wij hebben een Excelbestand met hierin de periodes waarin je het beste een land kan bezoeken. Hierdoor konden wij meteen onze planning maken. Zie deze link voor onze route .

Bepalen van een budget

Aangezien we nog steeds niet de staatsloterij hebben gewonnen is dit een moeilijk en toch heel belangrijk aspect van onze reis. Vrijwel de eerste vraag die je krijgt als je vertelt dat je op wereldreis wilt. Eigenlijk is er geen goed antwoord te geven op deze vraag. Wij gaan uit van 30.000,- euro per jaar met zijn twee?n. Het hangt sterk af van de landen die je bezoekt en de route die je neemt. Ga je veel vliegen dan ben je veel geld kwijt, ga je naar landen als Canada dan ben je zeker meer kwijt dan als je India bezoekt. Een boek dat goede uitleg geeft over dit aspect is 'Handboek voor de wereldreiziger'. Vanaf het moment dat we besloten hebben om te gaan betekent dit zoveel mogelijk sparen. Alle bonussen, vakantiegeld en een groot deel van ons salaris wordt rechtstreeks op de spaarrekening gestort. We proberen ook in dit jaar minder de bioscoop te bezoeken, minder uit eten te gaan en met name het kopen van kleding is taboe.

Maken van een planning

Voordat we onze reis kunnen starten in juli 2003 moet er nog zoveel gebeuren. Hiervoor maken we een planning zodat we zeker weten dat we niets vergeten. In deze planning leggen we vast wat er allemaal moet gebeuren in welke maand. Deze lijst is geen overbodig luxe aangezien we 25 april 2003 gaan trouwen en dit ook de nodige voorbereiding kost en Addy nog een flink aantal examens voor MCSE (Microsoft Certified System Engineer) moet afleggen voordat we weggaan. Het is allemaal behoorlijk veel en om het overzicht niet te verliezen is de planning onze houvast. Addy besteed zijn tijd in de komende maanden met name aan het behalen van zijn examens en het bouwen van de website. Niki leest veel over de landen die we gaan bezoeken en treft de voorbereidingen voor de bruiloft.

Tando Logo.

Bouwen van een website

Wij hebben deze website gemaakt om contact met thuis te houden. Onze familie en vrienden kunnen nu via deze site volgen waar we zijn en wat we allemaal doen. Verder is deze site ter informatie voor andere reizigers. Tijdens onze voorbereiding lezen we zelf ook veel sites van andere reizigers en komen zo aan veel informatie.
We bouwen de website zo op dat we direct vanuit Internetcafe's in het buitenland reisverhalen kunnen plaatsen. Op die manier hebben we in Nederland geen webmaster nodig, want dat zijn we ook tijdens de reis zelf.

Wat te doen met je baan?

Niki gaat haar baan opzeggen bij Start Medi Interim. Het voordeel hiervan is dat je niet gebonden bent aan een bepaald tijdstip om terug te keren. Het nadeel is dat je bij thuiskomst opnieuw moet gaan solliciteren voor een nieuwe baan. Addy probeert een jaar onbetaald verlof te krijgen. Dit geeft bij thuiskomst enige zekerheid voor de inkomsten. Mocht dit niet lukken dan zullen we bij terugkomst beiden moeten solliciteren naar een nieuwe baan.
We merken in onze omgeving dat het op dit moment lastiger is om aan een baan te komen dan een jaar geleden. Dit houdt ons echter niet tegen. Wij vinden het op dit moment belangrijker om de droom om een jaar te gaan reizen uit te laten komen. Bij thuiskomt na de reis kunnen we altijd tijdelijk een baan op een lager niveau aannemen en dan verder zoeken naar een leuke baan in ons eigen werkgebied.

Wat doen we met het huis?

We hebben drie jaar geleden zelf een huis gekocht. Het liefst willen we dit huis niet verkopen. Daarom gaan wij het huis onderverhuren. Het huis een jaar lang leeg laten staan kan niet volgens de verzekering, bovendien is dat ook niet echt veilig. Het huis willen we het liefst verhuren aan iemand die we kennen, maar indien dit niet lukt, zullen we het laten onderverhuren via een makelaar. We hebben goede verhalen gehoord over Rotsvast en Direct Wonen. Alle persoonlijke spullen zullen we opslaan bij familie, maar de meubels zullen we bij het huis verhuren. Dit scheelt dan weer enorm in de kosten aangezien je anders tegen een behoorlijk prijs je meubels moet gaan opslaan.

Zakenwaarnemer

Aangezien het lastig is om al onze zaken vanuit het buitenland te regelen hebben wij een zakenwaarnemer aangesteld. Dit is de vader van Niki. Hij zal al onze belangrijke post openen en hier eventueel namens ons op reageren, maar is ook contactpersoon voor de huurders van ons huis. Wij zullen onze post via de PTT doorlaten sturen. Via een notariele akte leggen we de zakenwaarnemer vast. Zodat de Pa van Niki gemachtigd is om al onze zaken te regelen.

Paklijst

Naar aanleiding van eerdere reizen hebben we een paklijst gemaakt die volgens ons redelijk compleet is. We proberen alles zo licht mogelijk aan te schaffen, aangezien we al onze spullen een jaar lang op onze rug meenemen. Zie hier onze paklijst [noot: link nog niet actie, paklijst nog niet aanwezig].

Gezondheid

Aangezien we onze gezondheid voor, tijdens en na de reis erg belangrijk vinden hebben we veel tijd gestoken in het zoeken van informatie over dit onderwerp. Daarom is deze informatie als een apart hoofdstuk opgenomen op deze website. Zie het hoofdstuk gezondheid .

Vliegtickets

We heben lang nagedacht of we losse tickets nemen en deze onderweg kopen of dat we voor tickets Around The Word gaan. Het voordeel van losse tickets is dat je reis veel flexibeler is, je kunt zelf bepalen wanneer je verder gaat. Het nadeel is echter dat je voor veel landen een uitreisticket moet hebben. Tijdens onze reis zullen we een aantal keer thuis komen. Dit heeft te maken heimweegevoelens van Niki en de bruiloft van een vriend van Addy waar hij getuige zal zijn.
We kiezen voor de optie van 2 maal een ticket Around The World en 1 maal een losse ticket naar India en Nepal. Tickets Around The World zijn betaalbare tickets die de mogelijkheid geven om de aarde rond te gaan zolang je maar steeds verder in dezelfde richting reist. We hebben bij tickets de mogelijk om 5 keer te stoppen en de data kan hiervan verandert worden.

Contact met het thuisfront

Bergschoenen addy. Alaska Gore. Allereest heben we natuurlijk deze website als middel om contact met het thuisfront te houden. Verder hebben we natuurlijk e-mail via Internetcafe's over heel de wereld en telefonisch contact. Voor de zekerheid nemen we een lijst mee met alle collect-call nummers uit het buitenland. Zo weten we zeker dat de famillie en vrienden thuis kunnen bereiken. Zie hier voor de lijst met collect-call nummers .
Wij nemen ook een mobiele telefoon mee. Deze is echter alleen voor noodgevallen. Verder is het natuurlijk ook mogelijk om contact te houden op de ouderwetse manier door een brief te schrijven. Deze kan men dan versturen naar een postkantoor in een stad waar wij zeker zullen komen. Het is dan wel belangrijk om op het pakketje te schrijven: Keep until arrive. De post kan gestuurd worden naar een Poste-Restante van het hoofdpostkantoor in de stad. De af te halen post ligt meestal gesorteerd op achternaam. Het is daarom belangrijk de achternaam eerst te vermelden en te onderstrepen, zodat de post terug kan worden gevonden.
Een voorbeeld van de juiste adressering is:
Doel, van den A.
Poste-Restante
General Post Office
Naam van de stad
Naam van het land

Auto

Onze auto schorsen we voor een jaar voor de wegenbelasting en wordt uit de verzekering gehaald. Dit kun je doen door met je kentekenpapieren bij een postkantoor langs te gaan. Je krijgt dan een schorsingsbewijs mee en met dit schorsingsbewijs kun je dan ook de verzekering van de auto stopzetten. De auto stallen we vervolgens voor een jaar zonder kenteken in de schuur van ome Piet en tante Janny (dank!). Op deze manier hebben we dan bij thuiskomst na een jaar meteen weer een auto. Onze auto is zo oud dat deze bij verkoop waarschijnlijk niet veel meer zal opleveren. Als we bij terugkomst een nieuwe auto willen kopen zal ons dit waarschijnlijk meer geld gaan kosten als deze oplossing.

Verzekeringen

Onze huidige ziekenfonds verzekering moeten we opzeggen. We hebben allebei geen baan meer dus het werkgeversdeel voor de verzekering wordt ook niet meer afgedragen. Er zijn verschillende verzekeringen die we kunnen nemen tijdens de reis. We hebben hiervoor veel informatie gelezen op websites van andere reizigers. Een aantal verzekeringen komen niet in aanmerking bij ons omdat deze een maximale periode hebben van een half jaar. Na veel lezen nemen we een particuliere reisverzekering die we een jaar lang kunnen gebruiken in het buitenland. De verzekering waar we voor kiezen is de Elvia Globbetrotter. Dit is de reisverkering die ook door vele andere reizigers wordt gekozen. We sluiten ook meteen een thuiskomst verzekering af zodat we de eerste twee maanden goed verzekerd zijn in Nederland.

Visums

Voor een aantal landen hebben we een visum nodig om het in het land te mogen reizen. Het uitzoeken waar we een visum nodig hebben en hoe we er aan komen blijkt nog een hele puzzel te zijn. Veel visums kunnen we gelukkig aanvragen aan de grens of op het vliegveld maar een aantal visums zullen we moeten halen in Bangkok. Dit zijn waarschijnlijk India, Vietnam en China. Het visum van Australi? kunnen we gelukkig heel makkelijk via Internet aanvragen. Zie hiervoor de website http://www.immi.gov.au Je kunt dan met je creditcard direct betalen voor het visum. Dit visum is een jaar geldig. Zie de tabel met alle informatie over de visums die we aan moeten vragen. visums2003 excel

Internationaal rijbewijs

Met het Nederlandse rijbewijs kunnen we tijdens de reis nergens terecht. Om wel te mogen rijden, heb je een internationaal rijbewijs nodig. We willen in Australi? zelf een auto kopen en in Nieuw Zeeland gaan we een auto huren. We hebben dus onderweg zeker een rijbewijs nodig. Het internationale rijbewijs kan je aanschaffen bij de ANWB voor 12,70 euro. Zie voor meer info de linksectie op deze site.

Veiligheid gegevens

We hebben bij de ANWB meteen een datakluis gehaald. Hier kun je alle nummers van je bankpassen e.d. laten registeren. Als je dan bestolen wordt kun je met 1 telefoontje alle rekeningen laten blokkeren. Ook maken we natuurlijk een overzicht op papier waar alle belangrijke gegevens op staan.

Geld

We kunnen natuurlijk geen dikke portemonee meenemen gevuld met allerlei soorten geld (beetje zwaar en gevaarlijk). Daarom hebben we er goed over nagedacht wat het beste middel zou zijn om onze betalingen te doen. We nemen allereerst onze pinpassen mee. Met deze pinpassen kunnen we wereldwijd gratis pinnen. Waar we dus kunnen pinnen zullen we dit dan ook doen. Verder nemen we travelercheques mee in Amerikaanse dollars. Deze zijn verzekerd, dus als we ze verliezen of ze worden gestolen worden ze gratis vervangen. Je betaald overigens wel een commissie voor deze cheques. Verder hebben we twee Creditcards. 1 Mastercard en 1 Visacard. Als laatste nemen we nog aantal contante dollars mee. Je kunt deze overal ter wereld handig in wisselen.Dit artikel komt van Worldtrip.nl
http://www.worldtrip.nl

De URL voor dit verhaal is:
http://www.worldtrip.nl/modules.php?name=News&file=article&sid=13